Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2017 04:00 - Техника „Празен стол“ (психодрама/гещалт)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 3384 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                           Техника „Празен стол“  

                                                           (психодрама/гещалт)

 

 

Техниката „Празен стол“, позната още с термините: „спомагателен стол“, „експериментален диалог“ или „диссоцииран диалог“ е един от най-широко известните и често прилагани методи за ролева игра в психодрамата и гещалт-терапията.  Тук протогонистът действа без помощта на спомагателни лица. В тази техника той взаимодейства с въображаем „някой“ („нещо“) или множество „някои“, обозначени със стол (няколко празни стола).  В случая „столът“ служи като заместител на отсъстващите лица, предмети, явления, емоции и пр. Последните могат да бъдат неодушевени предмети – къща, дом, място и др. Те могат да представят гледна точка, черти на характера, навици, преживявания, страхове, чувство за собствена непълноценност, препятствия, конфликти, трудности и т.н.  Много често празния стол се въвежда, за да представи човек, с който клиента (протогониста) е свързан емоционално.  Този човек може да бъде жив или мъртъв, някакъв друг „Аз“ или част от „Аз“. Широко разпространен способ за пресъздаване на ролевите позиции на протогониста и „другия“ са ролите на „голямото“ и „малкото куче“.

Техниката притежава изразен енергетичен потенциал, като усилва мотивацията на клиента за постигане на по-адекватно поведение. Благодарение на техниката, човек има възможност да погледне на себе си и на своите проблеми от „другата страна“, през очите на другия (другите).  

В тази техника протогонистът разговаря с въображаем някой или нещо във формата на монолог или обмен на роли.  Той през цялото време разменя ролите и местата с отсъстващият някой или нещо.  Този „двурелсов монолог“ поддържа хода на действието. Важно е по-късно празния стол да бъде зает от конкретен човек, помощен човек, с когото протогонистът да може да комуникира, сякаш въображаемия "някой" наистина е тук.

В своята най-проста форма техниката използва наистина един стол.  Сцената обаче може да бъде разширена, усложнена и в този случай може да се използват няколко празни стола, представящи няколко роли.  Например, могат да бъдат поставени два празни стола – един „доброжелател“ на протогониста и един „зложелател“.  Групата празни столове могат да представят цял репертуар от роли: съпруг, приятел, началник, директор, учител,любовник и пр.

 

Основание за прилагане на техниката.

Тази техника се използва в случаите, когато протогонистите не са готови да се срещнат с онези, които могат да им причинят болка. В обикновени условия протогонистите се стараят да отклонят и избегнат неприятния епизод.  Техниката на празен стол им помага да свикнат с неприятни усещания, да ги изпробват в по-малко заплашителна среда. Тя осигурява „скрити сблъсъци“, в които протогонистът изцяло контролира ситуацията, като позволява преуствойвания и премествания.

Прилагане и инструкция.

Терапевтът поставя празен стол в средата на пространството за действие срещу протогониста (или членовете на групата при групова терапия) и дава следните инструкции: „Бих искал да погледнете стола. Не ме гледайте, концентрирайте се върху празния стол. Когато гледате празния стол, се опитайте да поставите в центъра на въображението си този,  с когото не сте "завършили разговора“. Опитайте се да си представите колкото е възможно по-ясно и точно този човек и задръжте неговия образ за няколко секунди.“

След това терапевтът пита протогониста или членовете на групата, доколко ясен образ са успели да създадат. Често хората отговарят, че са си припомнили множество лица, преди да успеят да се фокусират върху някого конкретно. Понякога те казват, че избраният образ се появява и изчезва. Терапевтът продължава: "Сега бих искал да се обърнете към човека, когото си представяте, че е седнал на стола и да му кажете всичко, което искате.“

В ситуация, в която на стола или столове са „седнали“ вече известни лица, може да се даде следната инструкция: „Тук имаме няколко празни стола, всеки от които представлява някой от списъка отсъстващи, за които говорихте (т.е., няколко членове от едно и също семейство; набор от черти на характера или навици; списък със задължения или роли на човек и др.). Сега бих искал да кажетеза  всеки стол кой от тези хора представлява, а след това така да разместите и подредите столовете, че разстановката да показва колко е важен всеки „стол“ за вас. Използвайте за ориентир правилото: колкото е по-близо един „стол“ до друг или самият „стол“ до вас, толкова той е по-важен.  И накрая, към кой от „столовете“ бихте искали да се обърнете на първо място и след това можете да започнете.“

Указания за прилагане.

1) В началото на сесията техниката може да се използва за „загряване“. В ситуация на групова терапия, техниката може да служи като начин за избор на протогонист. Използвайки празния стол като средство за проекция, участниците могат да пресъздадат свои „недовършени разговори“ с важни за тях хора. И терапевтът използва този материал, за да избере протогинист, с когото той и членовете на групата биха искали да работят.

2) Когато психологът търси подходящ „ключ“ за стартиране на работния процес.

3) Когато се работи с протогонист, който трябва да изрази негативни чувства, особено гняв под формата на насилие.  Това може да се направи, като се насочи агресията към празни столове (трябва да се вземат мерки за гарантиране на физическата сигурност);

4) При работа с протогонист, който иска да изрази към някого особено интензивни положителни емоции, но се въздържа от това, за да не смути човека.   

5) В случаите, при които протогонистът живее с дълбоко чувство за вина и трябва да се справи самостоятелно с него.

Противопоказания.

Практически няма ситуации, при които да не бъде възможно и полезно прилагането на техниката.  Тя се явява често основен метод за начало на терапевтичната сесия, тъй като е в състояние да удовлетвори (да погълне; да се „пришие“) множество ситуации. 
Източник:

image

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3815321
Постинги: 2163
Коментари: 116
Гласове: 1307
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031