Какво наистина се случва при един терапевтичен сеанс?

Кремена Маркова, психолог Последна промяна на 27 април 2016 в 14:30 22948 0

Излезе новият брой 88 на сп. "Българска Наука", от който ви представяме статията на психолога Кремена Маркова.

Когато колата ви се повреди, я водите на сервиз и знаете какво ще се случи – връщат ви я ремонтирана. Когато си навехнете глезена, посещавате лекар и знаете какво ще се случи – той ще помогне физическото ви състояние да се подобри. Когато, обаче си записвате час при терапевт, имате ли представа какво точно ще се случи?

Много хора не са съвсем сигурни. Дали просто ще говорите? Ще обсъждате ли вашето детство? Ще ви хипнотизират ли? И какъв е смисълът да посещавате терапевт?

Не върши ли същата работа един разговор с приятел? Съществува голяма доза несигурност в нашето общество относно протичането на една психологична терапия. Хората не знаят какви ползи може да осигури терапевтичното лечение.

В статията ще обърнем внимание на някои типични въпроси, които се пораждат сред обществото.

Трябва ли да съм „болен“ или „разстроен“, за да посетя психотерапевт?

Не. Това схващане е мит.

Докато някои терапевти се специализират в тежките емоционални разстройства – включително суицидни мисли и шизофрения, други се фокусират в подпомагането на клиентите да преминат през далеч по-типични и ежедневни ситуации. Например: очертаване на промяна в кариерата, подобряване на родителските умения, укрепване на способностите за овладяване на стреса и тревожността, справяне при развод и др. Точно както някои лекари са специалисти в лечението на животозастрашаващи болести, а други се отнасят към далеч по-често срещани като грип, простуда и т.н., така и психотерапевтите могат да обслужват широк кръг от клиенти с различни нужди.

Всъщност, по-чести клиенти са обикновени хора, здрави, но борещи се с конкретна лична слабост. Повечето от тях са предизвикани от собствените си цели като например редукция на тегло, създаване на баланс между личния живот и работата, желание за поефективно родителстване, справяне с чувство на безпокойство и др.

Как мога да избера правилния терапевт за моя случай?

Изборът на терапевт е като изборът на всяка друга услуга. Добре е да потърсите в мрежата различни сайтове за такива специалисти, както и мнения на техни клиенти. Също така, да се допитате до приятели, които са ползвали подобни услуги или до личния ви лекар за препоръка.

Ако желаете да се работи по конкретен въпрос – преяждане, тютюнопушене, контрол на гнева или др., потърсете психолог, работещ в зададената област. Повечето колеги поставят акцент върху проблематиката, с която се занимават. Тази информация може да получите от личните им интернет страници, по телефона или на място. Ако установите, че това не е вашият терапевт и не работи по такива случаи, винаги може да го попитате да ви насочи към някой друг.

Какво всъщност се случва по време на една терапевтична сесия?

Всяка сесия по същество е насочена към постигането на изгубения баланс. Вие описвате ситуацията, която ви притеснява и чувствата, предизвикани вследствие на това. Терапевтът използва своя опит и знания, за да ви асистира в откриването на правилния за вас път.

В началото на сесията, терапевтът обикновено ви кани да споделите повече за вашия живот, това, което се случва около вас, мислите ви, какво ви притеснява, както и вашите цели. Ще бъдете помолени да говорите открито. Психологът ще ви слуша внимателно и е възможно да си води бележки, докато разказвате. Някои колеги предпочитат да си запишат нужното, след края на срещата. Няма да бъдете критикувани, прекъсвани или съдени. Важно е да знаете, че вашият разговор е строго конфиденциален. Това е специален, уникален разговор, в който може да кажете всичко абсолютно открито, точно това, което чувствате и мислите. В този момент не бива да се притеснявате, че казаното може да нарани или засегне някого. Всичко, което искате и имате нужда да споделите, е напълно ОК.

Някои психолози биха ви дали домашно, за да бъде сеансът напълно завършен. То би могло да бъде, примерно всеки ден за известно време да удряте възглавница, за да се освободите по безопасен начин от натрупаните негативни емоции. Или да си водите дневник, в който вечер да записвате мислите и чувствата си, или да говорите определени неща на себе си в огледалото и т.н. Това са стъпки и предизвикателства, имащи отношение към крайната цел. На следващата сесия може да споделите напредъка си и/или да изтъкнете областите, в които сте се затруднили.

Естествено, всеки терапевт е различен, всеки клиент е уникален и всяка връзка терапевт-клиент е индивидуална и специална сама за себе си. Това означава, че не съществува универсална формула за протичането на една психологична среща. Някои колеги използват тълкуването на сънища в своята работа, други прилагат музико- или арт терапия, трети включват хипноза, медитация или разиграване на роли и т.н. В крайна сметка, независимо от подхода, психологът ще ви слуша без осъждане и ще се опита заедно да откриете алтернативни решения на предизвикателствата, пред които сте изправени.

Ще трябва ли да обсъждам детството си?

Не е задължително. Много хора си мислят, че посещението при терапевт, непременно значи изкопаване на стари скелети от миналото и най-вече детството. Това също е мит. Това, което ще обсъждате по време на посещенията ви, зависи изцяло от ситуацията и поставените цели. Фокусът на терапията е насочен най-вече към сегашното време и бъдещето, което желаете да създадете.

Все пак трябва да се знае, че ако наистина не искате и избягвате да говорите за вашето детство, интензивността на вашия отказ би подсказала, че всъщност трябва да се проведе такъв разговор. Когато хората имат силни негативни емоции около своето детство или някоя друга тема, това обикновено струва разравянето й, за да се разбере каква е причината. Каквато и да е тя, щом предизвиква такива крайни реакции, със сигурност се отразява по някакъв начин и на настоящия ви живот, дори и без да осъзнавате.

Колко дълго е нужно да посещавам терапевт?

Това зависи напълно от клиента. Има такива, за които едно посещение е достатъчно и други, при които са нужни седмици или месеци. Някои, които се справят от първия път, се нуждаят единствено от един откровен, отворен разговор, за да достигнат до решение.

Други, след като постигнат поставената цел, набелязват нова и продължават да посещават своя психолог. Трети идват веднъж в седмицата или месеца, за да споделят своите чувства, да изострят житейските си умения, да медитират и т.н. Терапията е изцяло подчинена на нуждите на клиента.

Терапията по телефон, видео или чат също толкова ефективна ли е като тази лице в лице?

Това зависи от вашата индивидуалност и предпочитания. Он-лайн варинтът е удобен за много ситуации, в които сте далеч от своя терапевт или не желаете да губите време в трафика. Дори в тези случаи е хубаво да има една първа среща на живо, на която да се определи кой вид посещение е найподходящ за вас. В никакъв случай не бива да се пренебрегва и реалния контакт, където общуването не зависи от вашата интернет връзка и могат да се проследят реакциите директно.

Защо да посещавам психолог? Не мога ли просто да поговоря с приятел или някой близък роднина?

Ако сте благословени с близки приятели или членове на семейството, които ви изслушват и подкрепят, споделяйте с тях своите чувства, надежди и мечти. Тези хора са голяма част от вашия живот и техните прозрения и насърчаване могат да са ви много полезни. Въпреки това, хората, които ви познават не могат да бъдат винаги напълно обективни. Те ви възприемат в един образ и пречупват през него своите възприятия. Например: Желаете да промените кариерата си, да напуснете сегашната си работа и да се захванете с нещо съвсем ново. Споделяте тази идея на жена си. Тя може да иска да ви подкрепи на 100% и видимо да го прави, но освен това, тя се бори и със своите страхове относно това решение – като безпокойството как тази промяна ще се отрази на общия ви живот и доходите ви. Тези емоции биха попречили да ви подкрепи обективно. Ето защо работата с терапевт може да бъде толкова ценна. Това е възможност да споделите наистина всичко, което мислите и чувствате, без опасение, че някой ще наложи своите страхове или очаквания спрямо вас.

Терапевтичния сеанс е време и пространство, в което не е нужно да се притеснявате, че ще нараните чувствата на някой – може да бъдете напълно откровени. Това означава, че има потенциал да стигнете до решение много по-бързо и лесно, отколкото очаквате.

Да обобщим

Психотерапията е ценен инструмент, който може да ви бъде полезен при откриване на решения, възстановяване на изгубения баланс, намиране на път към целите, подобряване на уменията за комуникация, себеизразяване, пълноценно общуване. Тя може да ви е полезна при овладяване на гнева, проследяване на собствените емоции, поддържането на отворен ум.

Предупреждение: Тази статия е само за информационна цел. Тя не е заместител на професионална или психологична помощ.

Използвани материали: What Really Goes On During a Therapy Session, 2015, Suzanne Gelb PhD JD

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !